De 12 beslaglagte julekortene.

Kortene er ubrukte og foreligger i mint tilstand. Rekken er komplett og de ligger i en konvolutt fra Halvorsens Antikvariat.

PÅSKREVET av Thorbjørn Egner på verso av kort nummer 1:

 I 1942 – da nazistene stjal lua til nissen. Hilsen til Odd Wold fra Thorbjørn Egner

Nisselua ble tidlig et nasjonalsymbol for å markere politisk motstand mot den tyske okkupasjonsmakten. I desember 1941 ble det slått ned på bruk av røde nisseluer på postkort og i februar 1942 ble det innført et forbud mot bruk av røde toppluer i Norge.

Egners nissekort ble utgitt i 1942, etter forbudet trådte i kraft, så det var ikke et helt risikofritt prosjekt. Det meste av opplaget rakk å bli utsolgt før kortene ble beslaglagt.Bortsett fra kort nummer 1 i rekken har alle nissene røde luer.

Andreas Heger skriver i sin bok om Egner ”Egner. En norsk dannelseshistorie” (Cappelen Damm, 2012):

«Som bakgrunn for årets mest populære julekort hadde Thorbjørn Egner valgt en pittoresk landsens handelsstasjon. Som alle hans motiver fra denne tiden var den tegnet etter virkelig modell. Den lille sammensunkne grå bygningen bak jøssingnissen var full av optimistiske og fargerike emaljeskilt fra før rasjoneringskortenes tid, dengang det var mer enn nok av varer i butikkhyllene. Originalen var Haugfoss landhandel, rett ovenfor Modum Blaafarveværk. […] I ” Tale til Halvorsen”: ”I sneen rundt nissen er tydelige spor etter nasistenes støvler”.

Asbjørn Lind hart skrevet en interessant og innholdsrik artikkel om Egners julekort i Gamle Modum, Årsskrift for Modums Historielag 2011. Nummeret kan lastes ned og leses under fanen «Gamle Modum» ved å KLIKKE HER.

En stor takk til Asbjørn Lind som har gitt antikvariatet tillatelse til å gjengi stedsbeskrivelser for kortene, et arbeid han i dialog med Egner-familien har brukt mye tid på.

Kortene:

Egner 1-42.

Nisse uten lue. Bygningene i bakgrunnen er landhandelen ved Haugfossen, slik den så ut da den var i full virksomhet.

Egner 2-42.

Nisser med hest som trekker lastebil. Henspiller nok på mangelen på bensin og derav følgende bensinrasjonering.

Egner 3-42.

Nisse spiller fløyte med fugl på fløyten. Henspiller kanskje på at man må være oppfinnsom når det gjelder å gi beskjeder.

Egner 4-42.

Nisse i stallen leser for dyrene. Motivet er hentet fra kalvebingen på Ballangrud gård på Hadeland. Motivet er også brukt i «Ola-Ola som alle dyra var så glade i». Familien Egner bodde somrene 1940, 1941, 1942, 1943 og 1945 på denne gården.

Egner 5-42.

Par med hest og slede. Motivet er trolig hentet fra Røysheim i Bøverdalen ved Lom. Egner reiste en del rundt i Vågå og omegn i 1938 og 1942 da han laget boken «Gamle hus i Vågå» (1943).

Egner 6-42.

Nisse med gavesekk. Nigard, Rauland. Egner reise en del rundt i Rauland i 1940 og 1944 og laget skisser som han seinere brukte i boken «Gamle hus i Rauland» (1945).

Egner 7-42.

Folk på vei til kirken. Kirken er trolig tegnet etter kirken i Vågå, som kjennetegnes ved det spesielle tårnet med fire små spir.

Egner 8-42.

Dame med bolle/grøtfat på gårdstun. Fra Gjuvland gård i Rauland.

Egner 9-42.

Kone på kjøkken med nisse i dørsprekken. Motivet er hentet fra kjøkkenet i kårstua på Ballangrud gård på Hadeland. I følge Anders Heger er dette Annie Egner som koker julegrøt. Motivet ble senere brukt som illustrasjon til det erotiske eventyret “Steke vafler” i Asbjørnsens “Lystige historier”.

Egner 10-42.

Nisse i seng. Fra soverommet i 2. Etasje i kårstua på Ballangrud gård på Hadeland. Motivet er også brukt i boken «Da Per var ku» (1945).

Egner 11-42.

Dansende nisser, hallingdans i bakgrunnen.

Egner 12-42.

Nisser og ku.

Pris: 5 500,-

Relaterte objekter